matslundegard.blogg.se

Skriva i vatten

Publicerad 2013-12-29 17:48:34 i Allmänt,

20131229

 

   Jag kommer ihåg en bild. Den föreställer en kinesisk man vid en strand. Det är en dag med dis över vattnet, egentligen ingen bakgrund över huvud taget. Den enda inramningen förutom en mörk strimma i underkant är delar av ett träd som skymtar till vänster. Jag får för mig att det är ett bambubuskage med slanka, tunna blad som bildar en enda liten dimension.

   Mannen står i strandvattnet eller mycket nära. Han lutar sig ut över vattenspegeln. Han sträcker sig fram med ett kort, tunt spö och ritar kinesiska tecken i den absolut blanka vattenytan.

   Egentligen vet jag inte om jag faktiskt sett bilden eller hittat på den. Jag är rätt säker på att jag eller någon annan försöker illustrera något som jag läst och lärt som möjligen kunde säga någonting om kinesisk skrivkonst. Eller någonting vidare om berättelsers flyktighet i ögonblicket mellan tillskapandet och nedtecknandet, kanske någonting om skrivandets villkor.

   Eller om alltsammans bara är en krumelur som tecknat sig i mitt bildminne, Jag vet inte. Men jag gillar stämningen i det svartvita sceneriet, stillheten över vattnet och den bortre stranden som försvunnit i det mjölkvita vilket bestämmer dimensionen i landskapet och den skrivande mannens placering i en verklighet. Jag gillar doften av vattnet, sval men inte kall, nästan stillastående men bara nästan.

   Om nu bilden någonsin funnits, jag vet ju faktiskt inte. Men mannens absoluta upptagenhet och koncentration är inte att ta miste på. Man ser det i kroppens rörelse som den tecknats av när den frusits. En man skriver i vatten. Han vet exakt hur han vill forma det inledande kinesiska tecknet. Han får inte tveka. Han måste göra rätt där han för sitt ritstift som råkar vara ett kort spö, kanske en kvist ur det buskage man anar bredvid honom.

   Jag kan bara föreställa mig den stilla, jämngrå himlen och tystnaden. Jag kan bara önska att jag visste hur man skapade kinesisk grafik, de snabba, tveklösa tecknen.

   Jag vet inte mycket om kinesiska skrivtecken. Fast jag tror jag vet att det är en särskild konst i vissa kinesiska miljöer att skriva i vatten.

   Och en annan konst att läsa tecknen eller minnet av dem.

   Jag inser att jag har mycket att lära.   

   

./.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela