matslundegard.blogg.se

Fik, längesen

Publicerad 2015-03-08 21:45:29 i Allmänt,




   En gång, för ungefär trehundra år sen kom jag liftandes ner över alperna på väg mot Venedig eller däromkring. Det var nåt slags vår och en mycket klar dag med det ljusmängda solskenet sjungande över slättlandet som lät sig anas i vår färdriktning. Vi kom ner i en floddal, förstås, hur kan man annars närma sig landet bortom bergen. Vi sladdade utför vägen nerför, vitt grus och småsten. Vi hade floden på en och samma sida, till höger som jag minns det. Och så stannade vi i en liten förtätning under de grusiga branterna, en samling grå hus sammanväxta med sluttningarna runtomkring. Vi hejdade oss, stannade och blev vid ett namnlöst kafé vid vägkanten.
   Tre gubbar satt kring ett rangligt bord och spelade kort och grälade. Jag fick för mig att de hade grälat i många herrans år och vant sig vid tonfallen, Solen sken över den lilla byn, om det nu var en by egentligen. Den grunda floden risslade över vitbleka grusbäddar. I övrigt var det tyst. Branterna störtade sig uppför över oss, grå buskväxt, vita klippkanter i stupen. Kanske en och annan liten rovfågel svävande på hårda vingar i den svala luften.
   Vi blev sittande med gubbarna, som i själva verket kanske var femtiofemårsåldern. En av oss talade litet försöksvis italienska. Han fick beställa kaffe och tilltugg. Tilltugget var tunna, tunna, talgiga  korvskivor, grynig, gul ost och grumsig råsprit.
    Inte blev det så mycket djupsinnigheter hanterade över bordet med glasen och assietterna och den gröna buteljen med förtida etikett. En buss ramlade förbi och släppte av diverse resenärer. De kånkade kassar och paket och smälte in i bebyggelsen. Gubbarna satt kvar och vi med dem. Jag minns brödet som ingick i förtäringen, grå, platta levat att riva av till behov. De borde ha smakat av ursprung och urtid. Det gjorde de inte.
   Småningom for vi vidare ut i världen, Men jag har en föreställning om att stället finns kvar ännu. Och de grälande gubbarna. Och den isklara luften.

,/.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela